Претрага
Close this search box.

ESC OZNAKA KVALITETA U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA

ESC oznaka kvaliteta (Quality Label) je „ulaznica“ učešće u Evropsku inicijativu za solidarnost! Učešće u programu Evropske inicijative za solidarnost (ESC) zahteva posedovanje Oznake kvaliteta, koja se dodeljuje organizacijama koje ispunjavaju kriterijume učešća u programu.

ESC oznaka kvaliteta (Quality Label) je „ulaznica“ za učešće u Evropsku inicijativu za solidarnost, i  dodeljuje se  organizacijama koje ispunjavaju kriterijume učešća u programu.

Da bi stekla Oznaku kvaliteta, organizacija ili institucija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore ili Srbije mora podneti online prijavu. Prijava treba da pokaže da organizacija može da ugosti volontere/ke ili podrži učešće volontera/ki i uključuje nekoliko segmenata, kao što su osnovni dokumenti o organizaciji, motivacija organizacije da učestvuje u programu i njeni kapaciteti da sprovede projekat. Osim toga, organizacija mora pružiti program i predloženi nedeljni raspored aktivnosti volontera/ki koje planira da ugosti. Proces prijave zahteva vreme, napor i timski rad, ali nakon što se organizacija uključi u program, nema dodatnih prijava! Organizacija može aplicirati za Oznaku kvaliteta za podršku volonterima/kama i/ili prijem volontera/ki, kao i za različite akcije – projekte različitog tipa i trajanja (individualni kratkoročni i/ili dugoročni i volonterski timovi). Svaka potrebna uloga i akcija moraju biti pojedinačno opisane u svakom delu pitanja.

Propisano trajanje procesa za Oznaku kvaliteta je šest nedelja, ali u stvarnosti obično traje duže i zavisi od nivoa spremnosti podnosioca prijave za ESC (u smislu poznavanja ESC-a i priprema strukturiranog okvira). Stoga se preporučuje temeljita priprema uključujući stalni tim ljudi i blagovremeni početak procesa za Oznaku kvaliteta.

Za organizacije koje su uspostavljene u zemljama Zapadnog Balkana, proces dodele Oznake kvaliteta sprovodi SALTO Resursni centar za Jugostočnu Evropu (SALTO SEE) uz podršku spoljnih eksperata.

Za više informacija, posetite veb stranicu SALTO SEE  OVDE.


U Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji, 60 organizacija poseduje ESC oznaku kvaliteta za Evropsku inicijativu za solidarnost i mogu sarađivati sa više od 5.400 organizacija, kao i slati i primati mlade volontere iz cele Evrope. Informacije o njima možete pronaći u bazi podataka ESC Oznake kvaliteta OVDE.

* Ova oznaka je bez predrasude o stavovima i statusu, i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji nezavisnosti Kosova.

Skip to content